vineri , iulie 19 2024
Breaking News
Home / Casa si Gradina / Instalatii Electrice Fotovoltaice

Instalatii Electrice Fotovoltaice

Avantajele si dezavantajele unei instalatii electrice fotovoltaice?

Exista foarte multi proprietari de cladiri care se gandesc sa opteze pentru instalatii electrice fotovoltaice. Multi proprietari de case sau de cladi industriale sau comerciale, unii proprietari de cladiri de birouri de asemenea, au ales deja sa foloseasca panourile solare.

In randurile urmatoare ale acestui articol va prezentam atat cateva dintre avantajele semnificative, ca si posibilele dezavantaje ale acestor instalatii de panouri fotovoltaice.

Va recomandam sa cititi pana la final, iar apoi puteti decide daca optati pentru utilizarea acestor panouri sau nu.

Instalatii electrice fotovoltaice: Ce sunt si ce elemente cuprind?

Asadar, in primul rand trebuie sa trecem in revista ceea ce este o astfel de instalatie, inainte de a intra in detalii despre avantajele si dezavantajele sale. Ei bine, in ceea ce priveste instalatiile electrice de panouri fotovoltaice, trebuie sa precizam ca acestea sunt cunoscute si sub denumirea de sisteme solare fotovoltaice.

Instalatii Electrice FotovoltaiceMai exact, acestea capteaza razele soarelui, pe care le convertesc ulterior in energie electrica, folosind celulele fotovoltaice.

In ceea ce priveste aceste celule fotovoltaice, trebuie precizat faptul ca sunt fabricate din siliciu sau din alte materiale semiconductoare. In momentul expunerii la lumina solara, aceste celule fotovoltaice genereaza curent electric.

In ceea ce priveste componentele instalatiei electrice fotovoltaice amintim: panourile solare, bateriile pentru stocarea energiei, invertorul si alte echipamente de control si monitorizare.

Cele mai importante avantaje ale instalatiilor electrice fotovoltaice

Foarte important este de adus in discutie cateva avantaje ale unei instalatii electrice fotovoltaice. Astfel, veti intelege de ce atat de multi proprietari de cladiri au trecut deja la energia electrica provenita de la soare:

1. Panourile fotovoltaice obtin curent electric dintr-o sursa durabila si regenerabila

In primul rand, trebuie precizat faptul ca sistemele fotovoltaice folosesc energia soarelui. Acest lucru inseamna ca sunt o sursa de energie durabila care este independenta de combustibilii fosili.

In plus, combustibilii fosili se pot termina intr-o buna zi, in timp ce la razele soarelui avem acces in permanenta.

2. Au un cost avantajos

In ciuda faptului ca pretul initial al unui sistem fotovoltaic poate fi mare, acesta poate fi foarte rentabil pe termen lung. Specialistii sunt de aceasta parere deoarece productia de energie este gratuita, iar costurile de operare sunt minime.

Deci, pe termen lung in ceea ce priveste partea financiara, nu exista o optiune mai eficienta decat aceste instalatii electrice fotovoltaice.

3. Intretinere redusa

De asemenea, este de precizat faptul ca sistemele fotovoltaice necesita putina intretinere si au o durata de viata lunga. Acesta este un mare avantaj, deoarece le face o sursa de energie foarte fiabila.

4. Flexibilitate

Atunci cand discutam despre beneficiile unui sistem fotovoltaic, trebuie adusa in discutie si flexibilitatea. Aceste sisteme fotovoltaice pot fi instalate in multe locuri diferite, cum ar fi pe acoperisurile cladirilor, pe spatii deschise sau pe platforme mobile. Acest lucru permite un grad ridicat de flexibilitate in plasare si utilizare.

5. Independenta fata de furnizorii de energie electrica

Prin instalarea unui sistem fotovoltaic proprietarii si utilizatorii pot obtine toata energia electrica de care au nevoie in propria cladire.

Astfel, pot consuma energie pe care nu o mai platesc, deoarece detin propriul sistem electric fotovoltaic. Daca obtin mai multa energie electrica decat au nevoie, o pot vinde catre reteaua de energie electrica, si astfel vor castiga bani.

Dezavantajele instalatiilor electrice fotovoltaice

Exista si unele dezavantaje asociate cu aceste instalatii electrice fotovoltaice. Amintim aici in primul rand costul initial al unui sistem fotovoltaic care poate fi mare, desi costul a scazut in ultimii ani.

Un alt posibil dezavantaj este ca puterea generata de un sistem fotovoltaic este dependenta de vreme si poate fi mult redusa de vremea rea. Acest lucru poate afecta eficienta sistemului.

In plus, un sistem fotovoltaic are nevoie de spatiu suficient pentru a fi utilizat eficient, ceea ce este adesea o provocare in mediile urbane.

Concluzie

Atunci cand vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, acestea pot avea atat avantaje ca si dezavantaje. Cu siguranta insa, numarul avantajelor este mai numeros, iar avantajele sunt mai evidente. De aceea, aceste sisteme fotovoltaice se bucura de o popularitate atat de mare.

Check Also

Geamuri Termopan Brasov

Geamuri Termopan Brasov

De ce as alege ferestrele cu geamuri termopan Brasov pentru acasa? Atunci cand cauta ferestrele …

Close