duminică , martie 16 2025
Breaking News
Home / Casa si Gradina / Bitum Asfalt

Bitum Asfalt

Ce este bitum asfalt si ce rol are in fabricarea asfaltului?

Majoritatea persoanelor care aud ca se discuta despre bitum asfalt, considera ca bitumul si asfaltul este de fapt unul si acelasi lucru. Ei bine, trebuie mentionat faptul ca bitumul este doar o componenta a asfaltului, alaturi de agregatele minerale.

Referitor la agregate minerale, acestea sunt nisipul si pietrisul. Mai multe informatii cu privire la acest subiect puteti afla citind in continuare articolul.

Bitum asfalt: Informatii generale

Bitumul este un material gros si vascos, care are culoarea neagra, si se obtine din distilarea petrolului brut. Este utilizat de foarte multe ori in constructii, in special atunci cand se fabrica asfaltul care poate fi folosit pentru drumuri si trotuare.

Bitumul este considerat de asemenea a fi un liant natural. In plus, trebuie mentionat si faptul ca are proprietati adezive care ii permit sa se lege de alte materiale.

Bitumul se poate obtine in mai multe moduri. Cu toate acestea, cea mai comuna metoda pentru obtinerea acestuia este distilarea fractionata a petrolului brut.

Efectuarea acestui proces separa diferite componente ale petrolului, inclusiv bitumul. In urma acestor separari se obtin bitumuri de diferite grade. Dintre acestea, bitumurile de inalta calitate sunt folosite in principal in constructii.

Rolul bitumului in producerea asfaltului

Pentru a fabrica asfaltul, este nevoie de agregate minerale iar acestea sunt nisipul si pietrisul, dar si de bitum asfalt. Aceste elemente pe care le contine asfaltul sunt amestecate intr-un mixer de asfalt.

Bitum AsfaltIn timpul procesului de amestecare a componentelor, bitumul este incalzit la o temperatura mare (150 – 180 grade Celsius) pentru a deveni un fluid usor de amestecat cu agregatele.

Dupa amestecarea acestora, se obtine asfaltul care este turnat si compactat peste suprafata pregatita de asfaltare.

Ce avantaje are asfaltul?

Cand vine vorba despre bitum asfalt, acesta este folosit pentru fabricarea asfaltului. Odata obtinut asfaltul, acesta poate fi folosit in foarte multe aplicatii.

Este firesc sa aiba atat de multe utilizari dat fiind faptul ca ofera foarte multe avantaje. Va prezentam cateva exemple de avantaje in randurile de mai jos.

Asfaltul este un material despre care se stie ca este extrem de durabil si rezistent la uzura. In plus, mai trebuie mentionat si ca poate rezista la fluctuatiile de temperatura dar si la conditiile meteorologice extreme.

Se poate spune ca acesta este motivul datorita caruia este ideal pentru construirea de drumuri si alte suprafete.

Asfaltul este de asemenea un material despre care trebuie mentionat ca are o aderenta buna. Datorita aderentei sale, asfaltul reprezinta cea mai buna si sigura suprafata pentru conducerea autoturismelor, dar si pentru circulatia pietonala.

In plus, exista asfalt de calitate superioara care este tratat cu aditivi speciali, pentru a elimina riscul de alunecare si accidentare.

Din punct de vedere financiar, asfaltul este de asemenea atractiv datorita faptului ca are costuri reduse. Atat costurile initiale care implica instalarea asfaltului cat si costurile pentru intretinerea asfaltului sunt avantajoase.

Asfaltarea unei suprafete poate costa mai putini bani decat pavarea de exemplu. Aceasta informatie este utila pentru proprietarii care isi asfalteaza curtile, pentru parcarile firmelor, etc.

Si aspectul estetic al asfaltului reprezinta un avantaj important al acestuia. Despre asfalt trebuie mentionat ca se poate personaliza adaugand pigmenti si agregate diferite. Astfel, se poate obtine un aspect estetic placut.

Concluzie

In concluzie, bitumul este un material care joaca un rol crucial in fabricarea asfaltului. In acest proces de fabricare a asfaltului, bitumul are rol de liant, legand toate componentele impreuna, cu scopul de a forma un strat durabil si impermeabil.

Odata fabricat asfaltul, acesta poate oferi o multime de avantaje cum ar fi cele mentionate in randurile de mai sus.

Check Also

Instalatii Electrice Fotovoltaice

Instalatii Electrice Fotovoltaice

Avantajele si dezavantajele unei instalatii electrice fotovoltaice? Exista foarte multi proprietari de cladiri care se …

Close